inspirasjon

Velg kategori

Pantheon, Roma

Sted: Italia

Pantheon, Alle guders tempel, er en av de best bevarte bygninger og mest betydningsfulle monument fra den romerske keisertidsarkitektur

Den ble trolig bygget i 120-årene av keiser Hadrian. Senere ble Pantheon utbedret av Septimus Severus ca 200.

Konstruksjon:
Pantheon er sammensatt av to bygningselementer, en søylefasade med en klassisk tempelgavl av den tradisjonelle typen med arkitrav og en kuppelformet sylinder. Den siste er bygget i typisk, romersk materiale, teglkledt betong. Murene var opprinnelig marmorkledte. Kuppelen har samme diameter som høyde (43,30 meter) og er innebygget i muren slik at bare den øverste delen er synlig utenfra. Den var forbilde for Michelangelos kuppel i Peterskirken. Bak tempelgavlen er en søylebåret forhall som oppleves utadvendt. 

Interiør:
Inne i rotunden finner vi verdens største steinhvelv med en diameter på 43,30 meter. Sylinderen er oppdelt i to soner, en nedre som er rikt artikulert og en strengere øvre som leder til kassettetaket i kuppelen. Totalhøyden er lik diameteren, 43,30 meter.

I den nedre sonen er det syv nisjer, en hovednisje og tre mindre på hver side av den. Opprinnelig stod det statuer av de syv planetgudene her, en i hver nisje, mens en åttende nisje rommer bronseporten fra Hadrians tid, som fremdeles tjener som inngangsdør. Hver dag klokken tolv lager solen en lyssirkel rett over inngangsdøren.

Øvre sone har tolv mellomrom mellom de falske vinduene. Dette er også et kosmisk tall og viser til de tolv tegnene i zodiaken som må ha stått her. Det meste av denne sonen er rekonstruksjoner fra det 18. århundre med grunnlag i tegninger fra renessansen.

Rommet har bare én lyskilde, nemlig et rundt lysøye (oculus), som er 9 meter i diameter, midt i kuppelen.(Kilde: Wikipedia)


Skriv ut siden
Søk i inspirasjon

fakta om mur og betong