fakta om mur og betong

Pilestredet Park: Miljøvennlig og sentralt

Pilestredet Park er topp moderne og ligger midt i Oslo. I bygningen er det opptil 25 prosent gjenbrukt betong.
- Gjenbruk er et satsningsområde for oss, sier Arne Linja, prosjektleder og miljøkoordinator for Skanska Bolig.

Det har vært et krav både fra politisk hold og byggherre å benytte mer gjenvunnet betong i bygeprosessen. Betongavfall, altså knust betong fra andre bygg, kan benyttes igjen som tilslag i betongen i nybygg. Kvaliteten på den nye betongen er like god som om alt var ”fabrikknytt”.

- For alle har miljø blitt et viktig og sentralt satsningsområde. I bransjen satser vi stort på miljø. Det er definitivt et konkurransefortrinn hvis du kan dokumentere miljøvennlig drift. Miljøvennlig bygging er en nødvendighet for fremtiden, konstaterer Linja.

Sentralt

- For de fleste kjøperne er det beliggenheten som avgjør, sier Karl Robert Hasvold, megler for Exact, og ansvarlig salg av Pilestredet Park prosjektet.

- De tilbakemeldingene vi har fått så langt er svært positive. Folk liker både det moderne utseende og kvaliteten i byggene, spesielt kombinert med at det aller meste bare er en kort spasertur unna, forteller han.

Miljø er viktig i Pilestredet Park, både visuelt og i produksjonen. Anlegget har et større grøntanlegg og en mengde trær.

- Miljø er viktig når man velger sted og bo, sier megleren.

Det er leilighetene over et plan som har gått raskest unna. Blant de større leilighetene over to plan har presset vært noe lavere, men disse selges også fortløpende. Over 475 av de totalt ca 650 leilighetene er allerede solgt.

- De som kjøper leiligheter her er hovedsakelig mellom 40 og 60 år. Mange kjøper for å bo her selv, noen kjøper som et investeringsobjekt og for barna når de skal studere. Noen kjøper leiligheter for å ha et sted å bo i ukene, mens familien er i et større hjem utenfor byen. ”Oslohytte” er et nytt fenomen, og mange har kjøpt leilighet her som det, sier Hasvold.

Ryktene om Pilestredet Park går også langt utenfor Oslos grenser, selv om det har vært lite markedsføring rettet utover Oslo. Fra flere andre områder i Norge har folk kommet og kjøpt en leilighet, så har flere i bekjentskapskresen fulgt etter.

- Vi selger mye på det gode ryktet vi har fått, sier Hasvold.

Historisk grunn

Johan Sebastian Welhaven flyttet inn i Bakkehuset i Pilestredet i 1841. Nærmeste nabo var Henrik Wergeland. Etter hvert ble det nye Rikshospitalet oppført på Øvre og Nedre Bakkehus og deler av Meyerløkken. Det var innflyttingsklart i 1883.

På slutten av 1800-tallet var Pilestredet Park området idyllisk med grønne åser med beitende kyr og fuglesang. Faktisk var det bare en sti langs Bislettbekken som ledet opp til hospitalet. Det fantes nesten ingen annen bebyggelse i nærheten. Nå har Oslo by vokst rundt området, og nå satser utbyggerne på å skape en oase midt i byen.

Skriv ut siden