fakta om mur og betong

Betong: Kunstnerisk og hjemmekoselig!

I Sandvika har arkitekt Magne M. Wiggen, på vegne av byggherre Jan Andreas Bakke skapt, en perle i betong. Villa Bakke vant utmerkelsen ”Betongtavlen 2003”.

Helstøpte, grå betongvegger og bart betonggulv er neppe noe de fleste forbinder med hjemmekoselig. Men iblandet planter, litt aluminium og vakker kunst er dette et hjem som det virkelig går an å leve i.

Ubehandlet betong

- Jeg trives godt i hjemmet mitt, forteller Jan Andreas Bakke fra bak avisen i sofaen.

Huset, som er i overkant av 350 kvadratmeter, inneholder alle fasiliteter man kan ønske seg i et topp moderne hus, men er gjennomført med materialer radikalt annerledes enn de fleste andre privathus i Norge. Ubehandlet betong er hovedelementet i vegger og gulv.

- Den vannbårende varmen i gulvet gir en lun følelse i hele huset, faktisk mye varmere enn jeg opprinnelig forventet. Arkitektene og håndverkerne gjorde virkelig en fantastisk jobb, sier han.

- Dette er det første året med full drift. Planlegging og ombygging pågikk i nesten tre år. Totalt sett var det nok rundt 50 underleverandører til hovedentreprenøren Oslo Byggentreprenør AS, sier Bakke.

- Her trives jeg. Betong er et spennende materiale og arkitekten har virkelig fått frem et spesielt, men allikevel hjemmelig utrykk igjennom hele huset, sier Bakke.

Varme i gulvet

Med vannkanaler i gulvet tilføres varme etter behov, men dette er bare et av de spesielle innslagene som ble tilført under den radikale ombygningen av huset som opprinnelig er fra 1962.

Huset var da en modernistisk enebolig, tegnet av arkitektkontoret Nissen & Bryhning. Villaen ligger i en bratt skråning og Bakke, som arvet boligen, ønsket en modernisering.

- I begynnelsen planla jeg kun noen små endringer, men jeg så fort hvordan dette kunne utvikles og bestemte meg for en komplett fornying, sier Bakke.

Alle våtrommene i huset, toaletter, boblebad, dusj og badstue, ligger i en ”boble” i slipt aluminium som går gjennom alle tre etasjer. På toppen av huset kommer boblen opp og man kan gå direkte ut på en takterrasse.

Juryen i Betongtavlen uttalte blant annet følgende:

”Arkitektene må ha gått til oppgaven med stor energi, inspirert av en ukonvensjonell byggherre med spesiell interesse for skulptur og et ønske om å kombinere bolig og gallerifunksjon. Hovedmaterialet i det nybygde er ubehandlet, eksponert betong. De eldre betongflatene er hvitmalt… I rommene strømmer lyset inn fra store sammenhengende vindusflater. Betongen har fått et lyst tilslag og står ubehandlet med en silkeglatt, nesten hvit overflate som gir en fin bakgrunn for kunstverkene. Synlige boltehull og forskalingsskjøter forsterker materialfølelsen.”

Se flere bilder her (Inspirasjon, eneboliger, Villa Bakke)

Skriv ut siden