Skaper ungdommens parker

Bilde

Fritjof C. Krogvold er Norges eldste og mest erfarne skateparkdesigner. I samarbeid med lokale miljøer har han designet flere unike betongparker for skating i Norge. Med sitt selskap Skatelogic bidrar han i prosjekter, ofte fra ide til ferdig park. Favorittmaterialet er betong, fordi formbarheten er størst og materialet gir best respons når man skater på det.

To av hans seneste skatedesign er realisert på Kolbotn og i Lillehammer.

Aktivitetsparken «Pyramiden» på Kolbotn er en helt unik design. Den 1000 kvm store betongflaten henger sømløst sammen i en glattet overflate. Visjonen var å lage en arena spesielt for skateboard, med tilbud for BMX (triksesykkel) og buldring (fingerklatring). Anlegget er også blitt populært for sparkesykkel og rulleskøyter.
Terrenget faller betydelig fra øst mot vest, og dette ble utnyttet i designen. Bowl delen, eller
skate-bassenget, er plassert i den dypeste enden mot vest. Den andre enden ble gitt et høyere nivå for å hente fart og gi overblikk. Over dette ligger en utsiktskolle med benker og nåletrær. Med den sentrale plasseringen nær bl.a. boligbygg var betong som det minst støyede materialet også et førstevalg.


For å kunne realisere slike prosjekter er det viktig å få med både kommune, utbyggere og et aktivt ungdomsmiljø, sier Fritjof C Krogvold. Dette prosjektet ble finansiert med spillemidler og tilskudd fra utbyggere i Kolbotn sentrum og Oppegård kommune. Det ble laget en utbyggingsavtale mellom kommunen og utbyggerne av Kolbotn sentrum om å samle alle kvartalslekeplasser til en stor strøks-lekeplass. Kommunen ville ha et område også for ungdom, ikke bare for barn og lek. Ungdomsrådet holdt ungdom med i prosessen. Entusiastiske ansatte fra bl.a. Ungdomsrådet, Samfunnsutvikling og Eiendom har jobbet for å realisere kommunens prosjekt.

Byggherre og eier: Oppegård kommune
Åpning av anlegget: 15 april 2015.
Areal: Skateflate 800 kvm skate, 100 kvm BMX og 120 kvm buldring.
Investeringskostnad: 20,5 mill kr
Prosjektering: BarBakke AS, Skatelogic ENK, Haug og Blom Bakke AS, Unionconsult og Brekke og Strand AS.
Utførende: Park og Anlegg AS, Betongpark, Mesterbygg Sarpsborg og Moss Entreprenør.
Betongleverandører: Unicon og Skedsmo Betong.


Med idèen om betonganlegg var skaterne på Lillehammer involvert i prosessen helt fra start.
Brukerne deltok i gjentatte involveringsmøter og snakket direkte med designer om hovedgrep til detaljer i møtepunkter og mål. Dette har vært avgjørende for suksessen på Lillehammer. Sjelden får en skatepark en så idyllisk plassering. Et område kranset av gress, ved bredden av Mjøsa med trær og turområde. Umiddelbart undrer man om ikke 500kvm betong vil bli fremmed i dette landskapet. Med god tilpassing er dette blitt et landskapssmykke, sier Fritjof stolt. Også andre brukere av friluftsområdet synes anlegget har blitt flott og at det ligger godt i terrenget og passer inn i området. En skatepark har nivåforskjeller og kurver som gir et spennende formspråk i seg selv. Krav til glatt og jevn overflate er ekstremt høy for slike anlegg. Byggeleder fra Polske Techramps og spesialisten fra leverandøren Betong Øst samarbeidet om å finne den rette betongsammensetningen for et norsk klima.


Positivt innstilte politikere var avgjørende for å få realisert skateparken, sier Fritjof. Skaterne organiserte seg i LHMR brettklubb, og hatt en god strategi og trykk for en jevn fremdrift. God kommunikasjon med skaterne og en forberedt og dedikert prosjektleder sikret en bra
start når finansiering var på plass.

Byggherre og eier: Lillehammer Kommune
Åpning av anlegget: 22 mai 2015
Areal: Skateflate 500kvm
Investeringskostnad: 5,9 mill. kr
Prosjektering: Lillehammer Kommune, Norconsult as og Skatelogic ENK.
Byggeleder: HR prosjekt AS.
Utførende: Anleggsgartner Arnesen AS, Techramps og Løype anleggsdrift.
Betongleverandør: Betong Øst

 

Foto: Kolbotten: aminklungs@gmail.com - Lillehammer - Fritjof C. Krogvold

Skriv ut siden

Flere bilder:

BildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBilde