Grønn takterrasse med betong

Bilde

Ny takterrasse ved Sunnaas Sykehus bygd på dugnad.
I god Sunnaas-ånd har takterrassen på Sunnaas sykehus sakte men sikker blitt forvandlet fra en kald og nedslitt takterrasse til en bugnende grønn oase. - Det har tatt 18 måneder for å komme dit vi er nå, men nå er vi i mål, sier en fornøyd markedsdirektør i Mester Grønn, Eirik Grønlie

Startet som en konkurranse

Bakgrunnen for prosjektet, var en konkurranse om ny uteplass som kom i stand som et samarbeid mellom bladet Bo Bedre, Mester Grønn, Maxbo og hagedesigneren Darren Saines i fjor. Konkurransen var i utgangspunktet myntet på private hjem, men ergoterapeut Nina Levin fra Sunnaas sykehus tok sjansen på å melde på sykehusets takterrasse. Dette appellerte til juryen, og sykehuset vant den ene av to premier som var bygging av uteplass inkludert prosjektering, design, produkter, materiell og konstruksjon.

Grønn trivsel

Sunnaas sykehus på Nesodden er landets største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin. Årlig kommer det rundt 7000 pasienter til sykehuset – mange med svært omfattende skader etter ulykker eller sykdom.   Til enhver til er det også et stort antall pårørende ved Sunnaas, da flere av pasientene er inne for lengre tid. For alle disse er et godt og trivelig utemiljø viktig for den totale trivselen. En ny takterrasse er derfor viktig bidrag i den sammenheng, ikke minst for de 750 ansatte ved sykehuset.

Dugnadsånd

En omfattende dugnadsinnsats og giverglede fra flere leverandører har gjort det mulig å få gjennomført dette prosjektet hvor Mester Grønn er hovedsponsor. Leverandører innen bygg, betong- og murprodukter, møbler, elektro etc. har bidratt med utallige dugnadstimer og materiell for å gi den 400 kvadratmeter store takterrassen et ansiktsløft.  Hagedesigneren Darren Saines har stått for design av takterrassen både med tanke på eksisterende bygg og det grønne miljøet.

- Da vi ble spurt om å bidra med betongprodukter til Sunnaas Sykehus var det en selvfølge at vi ville være med, forteller Egil Aaltvedt i Aaltvedt Betong AS

-Å kunne være med å bidra på et prosjekt som kan gi bedre helse og livskvalitet til de som trenger det, gir en god følelse. Vi er veldig stolte av å være med på prosjektet og er kjempefornøyde med det ferdige resultatet, sier Aaltvedt.

Produktene som er benyttet er Betongheller grå i størrelse 50x50 som er lagt på gangarealene. Hellene gir et rent og moderne utrykk. Som fundament til glass gjerdet er det lagt gangbaneheller i størrelse 60x90 med 10 cm tykkelse. Plassen er utsatt for vind og det var viktig å benytte tunge produkter for å feste gjerdet. Det er videre benyttet dekorstein som er lagt i Gravel Fix matter. Mattene består av små cellevegger i miljøvennlig plastmateriale som dekorstein / grus blir lagt i for å skape et stabilt og varig grusdekke. Plantekassene er støpt i betong, men pga takkonstruksjonens begrensede bæreevne er de fylt opp med mye leca og lett plantejord. Jordtykkelsen er selvfølgelig tilpasset plantevalget, og siden plassen er utsatt for mye vind og sol er det lagt opp automatisk vanningsanlegg i plantekassene.   

Til glede for alle

Takterrassen er utformet med henblikk på at den skal være lett tilgjengelig og brukervennlig for alle – også de som sitter i rullestol, eller trenger å ligge til sengs. Uteplassen er designet også med tanke på psykisk helse, at det er et vakkert, grønt miljø med en ubetalelig utsikt. Utsikten har alltid vært der, men utemiljøet var heller trist.  Nå derimot bugner det av trær, blomster og planter på takterrassen, og det et stort antall brukervennlige utemøbler. En del av terrassen er under tak, som skjerming mot sol eller regn. Et eget utekjøkken har fått plass på terrassen, med stor og flott gassgrill, og plantekasser med et stort og frodig utvalg av friske urter.

- Nå får vi håpe på en lang og fin høst slik at uteplassen kan bli godt brukt ennå en stund utover før kong vinter atter en gang legger sitt hvite teppe over Norge, avslutter Grønli.

En lang rekke deltakere har bidratt med både økonomisk støtte, leveranse av produkter og bistand under bygging. Listen kan lastes ned under.

For mer informasjon vedrørende design og den tekniske utformingen av takterrassen:

Kontaktpersoner:

Mester grønn AS
Eirik Grønlie, Markedsdirektør
Mob +47 92 82 26 72
www.mestergronn.no

Darren Saines Design
Mob: + 4799 64 04 00
www.darrensaines.no

Aaltvedt Betong AS
Mob: + 47 917 88713
www.aaltvedt.no

 

Skriv ut siden

Flere bilder:

BildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBildeBilde