Det er treverket som brenner

Bilde

En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag 16.juni 2012. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene. Det er de brennbare trekonstruksjonene som er årsaken til at den lille gnisten får utvikle seg til storbrann. Her er enda et eksempel på hvor fort dette kan gå i en forskriftsmessig bygget boligblokk.

Vi vil ikke ha det slik, vi vil sove trygt og stole på at bygningskonstruksjonene stopper gnisten fra å utvikle seg til en storbrann. I Trondheim var det hele takkonstruksjonen i tre som tok fyr og bidro til en stor og farlig ulykke. I dette tilfellet gikk det ingen brannskiller gjennom takkonstruksjonen. Dermed var det ingenting som hindret brannen fra å spre seg. Heldigvis ser det ut til å ha gått bra med menneskene denne gangen. Vi mener forskriftene er altfor for slappe og legger til rette for uvettig bruk av brennbare byggematerialer der vi sover, arbeider og leverer våre barn. Etter 100 år med «murtvang» i mange norske byer ble dessuten ubrennbarhetskravet i denne type boligblokker opphevet i 2007. Mener myndighetene at det brenner for lite her i landet?
 
Mur og betongkonstruksjoner hindrer ikke at gnister oppstår, men det har gang etter gang vist seg at de stopper branntilløp og hindrer storbranner. Brannvernsamarbeidet mur og betong (BMB) har lenge jobbet med undervisning og kompetanseformidling under tittelen «Stopp brannen» og det er stor interesse fra blant annet forsikringsbransjen å styrke dette arbeidet. Samtidig planlegges det nye byggverk i bærende trekonstruksjoner i 8 etasjer og mer omkring i landet vårt. Kan noen være så vennlige å ta til vettet?
 
Les mer om storbrannen i Trondheim her
 
Foto fra bygg.no: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
Skriv ut siden