Komplekse murkonstruksjoner på AHO

Bilde

AHO Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har gjennom høsten 2010 hatt fokus på emnet ”strukturelle murkonstruksjoner” gjennom studier og eksempler rundt de innovative verkene til den uruguanske ingeniør og arkitekt Eladio Dieste. ,

Som en del av disse aktivitetene ble det satt i gang et mur-eksperiment i skolens byggehall. Utgangspunket var de grunnleggende prinsippene i trykkbuer utledet gjennom en form-utviklingmetode som blant annet ble brukt tredimensjonalt av Antoni Gaudi i den hengende kjede-modellen og som blant er benyttet ved byggingen av den kjente ”Sagrada Família”i Barcelona.
Trykkbue-teorien har en lang historie og tradisjon i strukturelt murverk, arkitektur og ingeniørfag. Den optimale formen som gir tilnærmet rent trykk i konstruksjonsdelene kan oppnås ved å henge et fleksibelt kjede opp i flere punkter, noe som resulterer i spesifikke buer som da gir strekkrefter..
Når man så snur denne buen fører det til en optimal form som gir rene trykkrefter i konstruksjonsdelene. Johann og Jacob Bernoulli beskriver det hengende kjedet som "et mekanisk system som består av svært mange små, stive deler, dets lenker. Likevekt oppnås ved den laveste plasseringen av tyngdepunktet. Når kjedet har nådd en konfigurasjon hvor det ikke kan senke noen kobling uten igjen å øke en annen, vil det være i likevekt. "

Antoni Gaudi instrumentaliserte denne metoden for tredimensjonal formutvikling i utformingen av Colonia Güell kapellet i perioden mellom 1908-1914. Gaudis modell ble konstruert med kjeder hengende fra en plate for å få frem trykkbuens geometri under ulike belastninger.

Modellen forenklet de empiriske data som ligger til grunn for den strukturelle formen, og den komplekse romlige organiseringen av et nettverk av murhvelv og kupler støttet av søyler og vegger som følger trykkbuens kurve.
Tilsvarende er trykkbuen tilstede i Eladio Diestes frittstående og geometrisk avanserte Gaussiske hvelv som er benyttet i mange grensesprengende byggverk med tynne skall av armert murverk..

Mur-eksperimentene på AHO har tatt sikte på å dykke inn i noen av de hittil uutforskede mulighetene i en trykkbue-konstruksjon, med fokus på romlig organiserte nettverk av interagerende trykkbuer. Målet var å oppnå en dobbeltkrum vegg laget av integrerte trykkbuer.

Denne forskningsutfordringen dannet grunnlaget for et ti dagers unikt mur-eksperiment sammen med murmester Øyvind Buset og 19 mastergrad-studenter fra ”AHO Auxiliary arkitektur Studio”. Forskningsmetoden som ble benyttet var en kombinasjon av fysiske form-utviklings eksperimenter med hengende kjeder, digital modellering, og fullskala bygging.

Byggingen av fullskala prototyp ble gjennomført i AHO byggehall i Maridalsveien i Oslo. Det gikk med i alt 950 teglstein fra Bratsberg Teglverk og konstruksjonen dekket et gulvareal på ca. 8 x 2 m med en høyde på ca 2,5 m. Buene ble svært slanke og besto kun av ett lag teglstein.

Gjennom dette mureksperimentet fikk arkitektstudentene verdifulle kunnskaper rundt materialegenskapene for bærende murverk. De utfordret moderne design ved å gå tilbake til en optimal konstruksjonsform som utnytter styrkeegenskapene på en måte som bidrar til minst mulig materialbruk for å løse en konstruktiv utfordring. I dette eksperimentet var det materialenes egenskaper som ga klare føringer for den geometriske utformingen av byggverket. Dette står delvis i kontrast til mer moderne bygging der arkitekten ofte bestemmer design og geometri for deretter å overlate de konstruktive utfordringer til ingeniørene.
Kanskje vil vi snart se store samfunnsprosjekter som igjen kombinerer arkitektur og ingeniørvitenskap på en optimal måte?

Prosjektledere
Defne Sunguroğlu Hensel, forsker AHO
Øyvind Buset, Murmester

Prosjektgruppe:
Auxiliary arkitekturer Studio, AHO ved
Linda Blaasvær, Mattis Fosse, Marine Giller, Esa Hotanen, Torstein Hågensen-Drønen, Johnbosco Mulwana, Emanuel Ssinabulya, Simen C Lennertzen, Daniela Puga, Joakim Hoen, Rikard Jaucis, Eva Johansson, John Pantzar, Oda Forstrøm, Maximilian Hartinger, Fabian Onneken , Leonard Steidle, Nikolaos Magouliotis, Andre Severin Johansen

Sponsorer:
Wienerberger, Weber. Einar Stange og byggutengrenser.no

Skriv ut siden

Flere bilder:

BildeBildeBildeBilde