Bransjen høster applaus hos politikere og ungdom

Bilde

Den 28. oktober omtalte flere medier byggutengrenser.no sitt initiativ ovenfor Oslo-ungdommen. Et praktanlegg for skatere i betong tiljubles av byråd for byutvikling, Grete Horntvedt (H) og ungdom over hele landet.

 - Skating er en urban form for lek. Vi bør legge til rette for skaterne, og et slikt anlegg som er planlagt her, er bra på mange måter: Det bråker mindre. Det er så å si helt vedlikeholdsfritt, i motsetning til dagens ramper, som fliser opp og råtner og utgjør en fare for brukerne. Og ikke minst - det ser bra ut. Derfor var jeg ikke i tvil om at dette er noe vi bør satse på, fra første stund jeg fikk forslaget oversendt fra NORB, forklarer Horntvedt til Aftenpostens journalist.

Initiativrik bransje

Mur- og betongbransjens fellesatsning ”byggutengrenser.no” tok initiativet til å bygge et kjempeanlegg for rullebrett, rollerblades og BMX sykler for ungdom i Oslo. Det er over 10 000 skatere i byen, og ikke et skikkelig anlegg. Utviklingen av anlegget vil være et samarbeid mellom mur- og betongbransjen, Norsk organisasjon for rullebrett (NORB), Oslo kommune og andre sponsorer.

Historien er som hentet ut i fra et lite skateeventyr. Da byggutengrenser.no møtte NORB ble det virkelig ble fart i blandemaskinen. Leder for NORB, Kjetil Ostling, satte sitt navn på saken, og ved hjelp av skateorganisasjonens unike kompetanse og kontaktnett, fremskaffet han løsninger fra smoothe parks i statene og nedover i Europa samtidig som han formidlet kontakt med Oslo Kommune.

På skaternes egen hjemmeside, www.tacky.no, er det stor begeistring å spore for muligheten til en betongoase for skatere.

Vakkert og solid

Det offentlige har i lengre tid sett at det er behov for et skateboardanlegg, men at parken ville være negativt for estetikken i bybildet. Nå har politikerne sett bilder av hvordan et kreativt utformet anlegg i betong kan se ut, og holdningen er en helt annen.

Skaterne bruker for tiden midlertidige, falleferdige og farlige anlegg laget av tre på Galgeberg og andre steder rundt i hovedstaden. Miljøet ønsker seg et mer bestandig og sentralt plassert anlegg i betong, fordi dette materialet har flere kreative muligheter og lengre holdbarhet. Sikkerheten er også bedre. Risikoen for skader fra splinter/spiker etc. eksisterer ikke. Støynivået fra et anlegg i betong er også lavere.

Byråd for byutvikling Ellen Horntvedt ble umiddelbart begeistret da hun fikk se bilder og tegninger fra designerbetongen. Horntvedt mener at Jordal er et naturlig område for en skateboardpark, men i tillegg vil hun lete etter flere tomter hvor det kan være aktuelt å etablere flere skateboardparker.

Kjempeattraksjon

- Dette har jo muligheter til å bli en kjempeattraksjon. Disse betongkonstruksjonene er mer å regne som en skulpturpark, og vi håper å få til noe på Akershusstranda som kan trekke til seg en del av de som skater på Rådhuset, sa Ellen Horntvedt til Tacky.no.

Andre politikere, som Rune Gerhardsen (Ap) og Hilde Barstad (H) har tidligere utrykt at de støtter etableringen av en skateboardpark.

Oslo har i dag noen mindre kommunale skateparker som forfaller hurtig. Dette fører til at skaterne trekker andre steder, og det skaper uro og frustrasjon for andre i bybildet. En, eller flere, parker i betong løser alle disse problemene.

Svært populært

Det er klart at hovedstadsungdommen skriker etter et tilbud.

Tre mindre skateboardparker i Bærum kommunel hadde til sammen ca 100 000 besøk i løpet av 2003 sesongen. Gjennomsnittlig per park, er dette dobbelt så mange som noe annet barne- og ungdomsanlegg i Norge.

Skriv ut siden