Det brenner som aldri før. Når skal vi lære?

Bilde

De siste dagers og ukers utallige branner får en til å spørre: Hvorfor brenner det så mye i Norge? Flere eksperter har vært på banen og noen forsøker å forklare det med nordmenns holdninger. Men er det egentlig ikke nokså enkelt? Knapt noe land i verden bygger mer i tre enn hva vi gjør i Norge. Og tre brenner.

I Nannestad brant et leilighetskompleks på 14 leiligheter ned til grunnen. Og det skulle ha vært bygget i henhold til de aller nyeste forskrifter. På Ringerike har det vært fem branner bare den siste uken.

I Drammen herjer en pyroman og brenner ned barnehager. Det er ikke mange dagene sidene vi kunne lese om en mulig pyroman på Lillestrøm.
Pyromaner er sjeldne kan vi lese, men de er der. Og vi gjør jobben nokså enkel for dem så lenge vi fortsetter å bygge i lett antenbare materialer.

I første halvår i år hadde vi 15% flere branner enn på samme tid i fjor.
Hva gjør man så i forhold til dette? Jo, nå jobbes det for at forskriftene skal gjøre det enda lettere å bygge med tre.
"Skal man øke forbruket av tre, bør man satse på mer trebygg i byene" sa en tidligere landbruksminister. I Stavanger planlegger man å bygge leilighetsbygg i tre på både med 10 og 12 etasjer, om ikke enda mer.

Hvorfor fokuserer man ikke i stedet på å bygge mer i  uantennelige materialer? Naturligvis brenner det i bygg i mur og betong også, men materialene er med på å begrense omfanget av brannen. De 14 leilighetene hadde ikke brent ned til grunne om komplekset hadde vært i mur eller betong. 3 av 4 nordmenn går rundt og er engstelig for brann i hjemmet sitt. Hvorfor bygger man da i materialer som brenner? Skal vi aldri lære?

Brann i Trondheim

Da det brant her i Trondheim for et par år siden stoppet de tilstøtende murhusene omfanget av brannen, mens trehuset brant ned til grunne.
Hadde nabohusene vært i tre, hadde man fått en ny storbrann i byen.

Se også: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2679644.ece

 

Skriv ut siden