Mur og betong brenner ikke

Bilde

I en nyere svensk undersøkelse av brann i flerfamilieboliger fremgår det at brannen ble hindret i videre spredning i hele 95% av tilfellene der leilighetene var bygget i mur eller betong. Der den likevel spredte seg til neste boenehet skyldtes det gjerne brennbare takkonstruksjoner.

Undersøkelsen viser at leilighetsbygg i brennbare materialer står for hele 56% av storbrannene i Sverige til tross for at bare 10% av denne bygningsmassen er i slike materialer.

Vi har den senere tid hatt flere storbranner der mange familier har blitt husløse etter at brann som har oppstått i en leilighet har spredd seg etter hvert til hele bygget. Hadde boligkomplekset de bodde i vært i mur eller betong, er sannsynligheten stor for brannspredning hadde vært unngått.

Vik Torg

Brannen i boligblokken på Vik i Hole er et slikt eksempel. Vi tør påstå at hele brannen hadde vært stoppet etter kort tid med minimale skader, hadde bygget vært i mur og betong.

Brann i søppelcontainer

Mange branner er påsatte. Gjerne som her i en søppelcontainer. Hadde ikke fasaden vært i mur, kunne dette gått riktig ille.

Les mer om brannsikkerhet her

Last ned den svenske rapporten under.

Skriv ut siden