Spennende studietur til Valencia

Bilde

byggutengrenser.no var for kort tid siden på en tre dagers studietur i Valencia - Murcia-området med 23 arkitekter. Hensikten var å se hva noen av nåtidens aller fremste arkitekter har fått til ved å utnytte mulighetene ved bygging i mur og betong.

KOnserthuset

byggutengrenser.no var for kort tid siden på en tre dagers studietur i Valencia - Murcia-området med 23 arkitekter.
Hensikten var å se hva noen av nåtidens aller fremste arkitekter har fått til ved å utnytte mulighetene ved bygging i mur og betong.

Det mest spektakulære av alle prosjekter som ble besøkt var uten tvil Ciudad de las Artes y des Ciencas av Santiago Calatrava. En samling av fantastiske arkitektoniske "objekter" som ligger på rekke og rad i det gjennomgående parkområdet som krysser  Valencia, skapt av den nå tørrlagte elven som en gang rant gjennim byen. På bildet ovenfor ser vi det dristige Operahuset som enda ikke er ferdig. Bygget kan godt minne om noe fra en annen planet der det strekker seg hele 75 m til værs, beskyttet av Calatravas typiske fuglevinge som krager ut over bygget som et bevis på hans dristige ingeniørkumst.

Planetariet

Foran Operahuset ligger Planetariet. En liten kuppelbygning i glass, stål og betong som gjenspeiler Calatravas opptatthet av øyet. Ja, det kan til og med blunke til deg siden veggene lar seg folde opp og ned.

Teknisk museum

I fortsettelsen av aksen fra Operahuset ligger Det tekniske Museet. Også et av Calatravas mesterverk.
En utrolig konstruksjon bygget i et betongnettverk med imponerende presisjon og dristighet. Den fagmessige høye kvalitet både på betong- og forskalingsarbeidene er enestående.

Teknisk Museum

Man blir nødvendigvis nokså misunnelig på lokalsamfunn og politikere som ser verdien i å la arkitekter som Calatrava få slippe til i byrom som i parkområdet i Valencia. Bygningene har nødvendigvis kostet mer enn hva mer tradisjonelle bygg ville ha kostet, men man har sett verdien av å ha slike byggverk nettopp i  egen by. Byggverk som vil virke som magneterog trekke mennesker fra alle verdens kanter til byen, byggverk som vil gjøre byens innbyggere engasjerte og stolte over det unike deres folkevalgte har tilført samfunnet.

Når skal vi se slike byggverk i Norge?

Beveger vi oss noen hundre meter videre i samme parkområdet kommer vi til Felix Candelas Ozeanographic park. Et strålende eksempel på hyperbolsk betongskall vitner også her om dristighet og forståelse for betongens formbarhet og fantastiskemuligheter.

Akvariet

Over: Candelas havmuseum i Valencia.

Metrostasjon

Vi kjenner igjen Calatravas spenstige bruk av hvit betong i hans betongnett med presise knutepunkter og utradisjonelle former. Det åpne rommet formelig innbyr de reisende til å bevege seg inn i hallen, ned trappene og ut på perrongen.

Raadhuset i Murcia

I Murcia, syd for Valencia besøkte man byens sjarmerende torg med Moneos berømte, men omstridte påbygg til byens rådhus.

Fasaden bryter med mye av det mange av oss har lært om linjers og aksers kontinuitet med en herlig forakt, og bidrar til at byggel glir praktfullt inn mellom bygg fra 16 og 17-hundretallet.

(Flere bygg kommer og blir etter hvert lagt ut under "grenseløst" blant våre referansebygg)

Skriv ut siden