Sparer seg til skader

Bilde

Hvis "tid er penger", hvorfor velger da byggherrer og byggebransjen så billige løsninger at 10 milliarder kroner er nødvendig for å rette feil og mangler? I følge Norges Byggforskningsinstitutt (NBI) har vi her i landet en årlig byggproduksjon på omkring 100 milliarder NOK. Det antas at utbedring av skader i Norge ligger på i størrelsesorden 10 milliarder kroner. NBI har kartlagt byggskader i 50 år. En gjennomgang av byggskadesaker i NBIs prosjektarkiv for årene 1988 til og med 2002 viser at mer enn tre fjerdedeler av de undersøkte skadene er vann- og fuktskade.

Billige materialer og fukt

" Dagens effektive og billige byggemetoder gjør nye boliger mer sårbare for fukt" skriver nettstedet forbruker.no. I artikkelen påpeker leder en i Mycoteam as, Kolbjørn Mohn Jenssen, at n yere og billigere materialer og byggemetoder gjør byggene mer utsatt for fukt. Mycoteam tester boliger for fukt og sopp, og får flere tusen henvendelser i året fra privatpersoner som lurer på om boligen deres er soppinfisert.

- Dette er et økende problem. Én årsak er at nyere hus rett og slett har en dårligere kvalitet, og at utbyggerne tenker for mye på effektivitet, sier Jenssen. - Dagens byggeteknikker og -materialer er billigere og mer effektive, men gjør at skader oppstår lettere, mener Jenssen. - Tid er penger, det er vel det de tenker på, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen til forbruker.no. 

Vindu i mur

Riktige materialer

 

- Mange av fuktskadene som oppstår i nye hus, er de samme. Klassiske problemer knyttet til dårlig håndverk og uheldig bruk av materialer gjentar seg år etter år i bygning etter bygning. Enten det er løsninger i våtrom eller materialer til husets ytre vern mot nedbør og andre påkjenninger, velges i altfor stor grad materialer som ikke tåler belastningen.

Mur og betong er ikke organiske materialer, men tåler fukt og råtner ikke. Utbedringskostnader ved fukt- eller vannlekkasjer blir derfor minimale. Billigere løsninger blir ofte dyrere, både for utbyggere og beboere, hevder Ole H. Krokstrand, prosjektleder i byggutengrenser.no.

Mur og betong er de mest fuktbestandige materialene vi har.

Skriv ut siden